El periodista, professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC i membre del Grup de Recerca Comunicació Social i Institucional, Xavier Ginesta, acaba de publicar el llibre El plebiscit arriba a Europa. Anàlisis encapsulades de la política catalana (2017-2019). El llibre, editat per Curbet Edicions (Girona), pretén recollir de manera cronològica les diverses anàlisis que aquest professor ha publicat en diversos mitjans de comunicació des de l’1 d’octubre de 2017 fins al 7 de gener de 2020.

Les anàlisis s’han readaptat per a ser llegides de manera cronològica, intentant sempre donar resposta a alguns dels debats que s’han plantejat a la ciutadania durant aquest bienni. Des d’un punt de vista polític, Ginesta es planteja alguns aspectes com ara: Quina importància van tenir les xarxes socials a l’hora d’organitzar la resistència de l’1-O? Quina importància té la diplomàcia pública en el reconeixement internacional de Catalunya? Quina ha estat la reconfiguració geopolítica d’Europa aquests darrers temps? Ens estem tornant a enfrontar al feixisme? Què és la nació? Entre d’altres. Periodísticament, l’autor fa una crítica al què ell anomena “encapsulament de la política”, és a dir, la transformació del relat polític amb simples titulars que serveixen per farcir les xarxes socials, la retransmissió individual dels plens de les cambres parlamentàries a través de Twitter, la transformació del debat polític en un diàleg de blancs i negres que no contempla el matís.

De manera didàctica, amb la voluntat que el llibre també serveixi com a manual d’exemples per a estudiants de Comunicació, més específicament dedicat a l’anàlisi política, l’autor planteja aquests debats i els relaciona amb alguns dels referents teòrics contemporanis més rellevants.

Finalment, el llibre ha estat prologat per l’exconsellera de Governació de la Generalitat de Catalunya (2015-17), Meritxell Borràs, amb qui l’autor va debutar a COM Ràdio en taules d’anàlisi política, així com també amb el primer director de diari que va tenir, el periodista Jordi Grau i Ramió.

 

Pin It on Pinterest