La història de la ciutat de Girona a través dels seus mitjans de comunicació és un projecte d’innovació docent creat a la Universitat de Girona. Aquest permet visualitzar un itinerari interactiu que transita de forma cronològica amb l’aparició del primer periòdic de la ciutat, la Gazeta de Gerona, l’any 1787, fins arribar a l’actualitat. Aquesta investigació ha estat dirigida pel Dr. Lluís Costa i sota la direcció digital del Sr. Francesc Casadellà conjuntament amb els alumnes del Grau de Comunicació Cultural corresponent a l’assignatura Llengua i Mitjans.

La proposta consisteix en un recorregut pels més de dos-cents anys d’història dels mitjans de comunicació a la ciutat gironina. Al llarg del primer terç del segle XX es produeixen a Catalunya tot un seguit de transformacions socials que defineixen un nou model de societat, posteriorment coneguda com a “societat de masses”, i que tindrà una clara incidència en el camp de la comunicació. La història de la premsa local i comarcal és un dels grans fets diferencials de Catalunya i, per descomptat, les comarques gironines en són l’exponent més prolífic. Sense anar més lluny, a la ciutat de Girona han existit més de 500 publicacions: algunes han estat gairebé testimonials, mentre que d’altres han representat una part rellevant de la mateixa història de la ciutat. Tanmateix, l’objectiu dels itineraris és aprofundir en el coneixement i historia de Girona, de la seva gent i dels seus mitjans de comunicació a partir de plataformes tècniques i estratègies que permeten al ciutadà visitar i experimentar de manera virtual i física, indrets, carrers i places de la ciutat. Els itineraris es divideixen en vuit blocs amb set localitzacions cadascuna; Orígens, Ideologia, Cultura, Guerra Mundial, República, Franquisme i Actualitat. En síntesi, cada itinerari segueix un recorregut simbòlic on a cada punt del mapa hi haurà una explicació de la rellevància d’aquell lloc, el context històric i les figures importants o fets rellevants d’aquell indret específic.

Aquest projecte ha estat organitzat pel Campus Comunicació cultural i corporativa de la Universitat de Girona. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, Diputació de Girona, Col·legi de Periodistes de Catalunya (Demarcació de Girona) i Grup de Recerca en Comunicació Social i Institucional.

Més informació a: https://itinerari-mitjans.csii.cat/

Pin It on Pinterest