Partint d’un estudi realitzat pel Dr. Josep Maria Casasús i Guri, membre del Grup de Recerca Comunicació Social i Institucional, El Diccionari Històric de Periodistes Catalans (DHPC) és un projecte que neix amb la idea de recollir i preservar la periodística catalana des del punt de vista dels professionals que van participar en aquesta. En aquest estudi com a redactor i investigador de la matèria apareix el professor i director del Grup Recerca Comunicació Social i Institucional, Dr. Lluís Costa.

Per fer-ho, el DHPC posa a l’abast de l’usuari una eina digital que combina la presentació dels aspectes biogràfics i periodístics dels autors i autores amb l’accés a la seva obra. Per tant, a part de consultar la biografia de cada autor i autora, també es pot observar la seva presència en la xarxa i consultar els seus articles i estudis fonamentals sobre la seva obra periodística.

Pel que fa als criteris d’inclusió de periodistes, el DHPC té en compte diversos factors. Les diferents professions que van participar en el periodisme fins que aquest esdevingué una professió com a tal i la diversitat de canals i maneres d’informar, en són alguns. També és destacable esmentar que el diccionari no inclou persones en vida i tampoc altres que hagin treballat de periodistes a la premsa catalana de manera fugaç. Els polítics, científics i intel·lectuals amb una participació directa i significativa en les redaccions i les pàgines de diverses publicacions, també hi tenen cabuda.

Finalment, segons el mateix DHPC, no es pot dir amb exactitud el nombre exacte d’homes i dones que formaran part de la primera edició, ja que la investigació segueix en curs. La idea és que, any rere any, s’incorporin nous noms de persones que han contribuït a la construcció de la periodística catalana al llarg del temps.

Pin It on Pinterest