Presentem una realitat sovint excessivament invisibilitzada: la vulneració dels drets humans als barris de Girona. Gràcies a la implicació i el rigorós treball de camp d’estudiants del grau de Comunicació Cultural de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona i de diversos col·lectius veïnals, socials i pedagògics, posem al descobert i a disposició de la ciutadania casos de violació de drets en la realitat social d’aquests barris. Més informació en aquest dossier.

Observar i interpretar d’una manera crítica el que ens rodeja ens ajuda a reflexionar sobre les causes, les implicacions i les conseqüències d’una problemàtica que sovint viu soterrada en el dia a dia de molts ciutadans, i que considerem que s’ha de pensar des d’una mirada general, des d’una visió panoràmica del món. Dit d’una altra manera: cal activar el pensament crític global amb la denúncia local.

Ens volem fixar en col·lectius vulnerabilitzats: dones, immigrants, famílies, infants, joves, col·lectiu LGTBI, persones amb capacitats diverses; i les seves problemàtiques: atur, educació, habitatge, salut, cultura, pobresa, participació ciutadana i discriminació en general.

La immigració i la seva integració cultural i social continuen sent una assignatura pendent i no resolta, sobretot en grans centres urbans. La desintegració territorial de Girona és evident, la gent viu arrelada al seu barri (se’l sent seu) per moltes circumstàncies, però és difícil que, a la vegada, se senti ciutadà o ciutadana de Girona com un nucli “integrat” i equilibrat. Les desigualtats socials pesen molt, la qual cosa sovint provoca crítiques ciutadanes a la “sensació” d’abandonament.

S’han detectat aspectes que estan enquistats en la nostra societat (manca d’una educació “permanent” realment democràtica i en valors i drets humans) i que estan invisibilitzats, com és l’estigmatització que alimenta el racisme i la xenofòbia. Per tant, l’objectiu general del projecte consisteix a determinar el grau d’observació de l’estat dels drets humans en espais de proximitat i posar-los a disposició de la ciutadania publicant-los en un espai web creat a mida per al projecte. Esperem que aquest projecte tingui continuïtat i que, sobretot, sigui útil de cara a la ciutadania.

[Informació extreta de la següent pàgina web]: https://dretshumansgirona.csii.cat/

Per veure el vídeo de presentació feu clic aquí.

Imatges de l’acte de presentació

Fotos cedides per Claudi Valentí.

Pin It on Pinterest